leesduur: 9 minu(u)t(en)

Quit Your Day Job: MetalRocks

Toen door een auto-ongeluk de wereld van Sharon Dudka instortte, ging het metaalbewerken in de koelkast. Maar, dit jaar viert ze een jubileum: 10 jaar als ondernemer.

Avatar image for Julie Schneider van Julie Schneider
Title image for the article
Wil je jouw eigen Etsy-shop openen? Creëer vandaag jouw shop!

Sharon Dudka heeft tijdens haar zestig jaren een eclectische verzameling aan titels bijeengeraapt: countryzangeres, astroloog, superfan van American football, medewerker bij de overheid en sieradenmaker.

In 1994 verhuisde ze naar de westkust van Canada om van haar hobby metaalbewerking haar beroep te maken. Maar, kort na haar verhuizing negeerde een automobilist een rood stoplicht en ramde haar auto. “Ik heb enorm geluk dat ik er nog ben”, vertelt Sharon. "De eerste drie jaar na het ongeluk was ik alleen bezig met mijn herstel en met proberen me te herinneren wie ik was." Enorm geschrokken door de aanrijding, ontwikkelde ze een verlammende angst dat haar lastoorts, nodig bij het sieraden maken, zou ontploffen. Omdat ze daardoor niet kon solderen begonnen haar dromen van een voltijds bestaan als kunstenaar te vervliegen. Uiteindelijk ging ze bij de overheid werken, bij de uitkeringsinstantie die mensen helpt die net als zij ingrijpend letsel hebben opgelopen.

Sharon's passie voor sieradenmaken verdween echter niet. Nadat tijdens een storm haar cv ermee stopte, gaf de loodgieter haar aan de telefoon de diagnose: de waakvlam was uit. Hij zei tegen Sharon dat ze hem makkelijk zelf weer aan kon aansteken. Sharon raakte in paniek, haar angst voor vuur zat haar nog steeds flink in de weg. "Maar, na een flinke huilbui heb ik die waakvlam toch zelf weer aangestoken", zegt ze. "Dat was het moment waarop ik zag dat ik over mijn angst heen kon komen." Ze oefende met het aansteken van haar lastoorts, totdat ze hem zo lang aan kon houden dat ze daadwerkelijk een lasnaad kon maken.

Twee maanden later, in 2008, opende ze haar Etsy-shop MetalRocks, en combineerde het ondernemen met de opvoeding van haar 11-jarige dochter. Vier jaar later kwam het leven weer met een dramatische wending: Sharon's relatie met haar partner ging uit. "Ik had een jaar aan huur op de bank staan. "Of ik moest terug naar mijn baan bij de overheid, of ik zou al mijn energie in mijn shop stoppen", vertelt Sharon. Een jaar lang stopte ze al haar energie in de groei van haar shop en maakte soms dagen van 10 tot 12 uur. Na een jaar draaide ze eindelijk met winst en kon ze met haar onderneming haar dochter en zichzelf onderhouden. Sindsdien heeft ze meer dan 14.000 van haar minimalistische zilveren oorbellen, kettingen en armbanden verkocht en heeft ze een creatief leven opgebouwd.

Recentelijk sprak Sharon Dudka met Julie Schneider, editor van het Verkopershandboek, en deelde haar inzichten over veerkracht, het aanpassen aan seizoensgebonden verkooppatronen en het testen van nieuwe dingen voor haar onderneming (zoals gratis verzending).

Gereedschappen van de sieradenmaker
Sharon bewaard haar gereedschappen in de lades van het oude, eiken bureau dat dienst doet als werkbank.

Wat vind je het mooiste aan het eigen baas zijn?

Elke maandagochtend vrijnemen, gewoon omdat het kan. Tegenover mijn huis staat een kantoorgebouw van de overheid. Als ik niet van carrière veranderd was, had ik daar gewoon kunnen werken. Soms zit ik er met mijn kop thee naar te kijken en moet ik lachen als ik daar iedereen zie rondrennen, vastzittend in die continue maalstroom. Ik ben zo blij dat ik dat niet hoef te doen.

De enige mensen aan wie ik verantwoording af moet leggen zijn mijn klanten en die zijn altijd loyaal en steunen me. Drie jaar geleden heb ik een hartaanval gehad en toen ik iedereen mailde om te zeggen dat ik het zou begrijpen als ze hun bestelling wilden annuleren, deden maar drie mensen dat. En velen zeiden dat het prima was als ze hun bestelling pas een maand later zouden krijgen. Ik heb die mensen zelfs een cadeautje gestuurd. Ik was zo onder de indruk dat men zo vriendelijk tegen een volkomen vreemde was. Dat is toch geweldig! Als jij positief naar mensen bent, krijg je dat terug. Het helpt je echt het goede in mensen te zien.

Werkbank sieradenmaker
Tijdens het herstel van haar hartaanval zette Sharon haar werkbank naast haar bed. "Ik kon zo mijn stoel in schuiven. Dan deed ik zoveel als ik kon, en schoof ik zo weer terug mijn bed in om een dutje te doen."

Hoe ga je om met veranderingen en seizoensgebonden fluctuaties?

Mijn drukste seizoen loopt van november tot en met januari. Maar één jaar gebeurde er iets raars. Ik dacht dat ik Het Seizoen gemist had, want in november en december ging het beter dan in de rest van het jaar, maar niet zo goed als normaal gezien rond die tijd. En wat denk je? Om de een of andere reden, zo rond Kerst: Hoppa! Had ik het ineens zes weken lang superdruk. Elk jaar is weer anders. Je moet overal op voorbereid zijn en flexibel zijn. Dingen veranderen. Soms wordt een ontwerp oude koek. Je hebt dan misschien wel een gevolg opgebouwd, maar heb je de laatste tijd wel eens wat nieuws te bieden? Ik heb de basis gelegd, dus voor mij gaat het om onderhoud en dat ik voor mezelf interessant houd. Wat het drie jaar geleden goed deed, zal vandaag niet meer werken. Om een heleboel verschillende redenen is de markt gewoonweg anders. Je moet je formule altijd blijven aanpassen.

Als iets niet werkt, zal ik het niet blijven herhalen. Ik heb hele productlijnen uit mijn shop gehaald, terwijl ik dacht dat ze van de planken zouden vliegen. Soms is het gewoon niet het goede moment voor dat item. Toen ik bijvoorbeeld voor het eerst de Wisp of Silver oorbellen op Etsy zette wilde geen hond ze hebben. Ik heb ze een aantal jaar in de kast gezet. Drie of vier jaar geleden heb ik ze opnieuw geplaatst en nu is het mijn best verkopende ontwerp! Ik heb er al meer dan 800 van verkocht.

Zilveren oorbellen van MetalRocks
De minimalistische stijl van MetalRocks is ontstaan vanuit een persoonlijke creatieve uitdaging om zoveel mogelijk producten van zilver van 1,024 mm dik te halen. Dat resulteerde ook nog eens in het stroomlijnen van haar kosten en materiaalbenodigdheden.

Hoe pak je aanbiedingen voor gratis verzending aan? En hoe is dat jouw shop ten goede gekomen?

Ik deed nooit aan aanbiedingen. Maar aangezien Etsy nu een nieuwe manier heeft om een aanbieding op te zetten, dacht ik, "De mogelijkheid is er. Daar moet wel een reden voor zijn. Ik kan me beter aanpassen". En dus bedacht ik een manier waarop het voor mij goed werkt. Ik besloot gratis binnenlandse verzending te gaan bieden. Dat kan ik kosteneffectief doen en het snijdt niet al te zeer in mijn winstmarge. Het is zo belangrijk om je kosten te kennen. Alles draait om je kosten: de verzending, de enveloppen, je tijd. Als je niet weet wat je kosten zijn, hoe weet je dan of je je die aanbieding wel kan veroorloven?

Ik deed bijna geen verkopen in Canada. Ik dacht dat Canadezen gewoon niks kochten. Maar zodra ik die aanbieding voor gratis verzending in Canada deed -hoppa! Mijn verkopen in Canada schoten omhoog. Ik denk dat het makkelijk met 10 procent gestegen is, zo niet meer.

Je moet voortborduren op wat goed werkt, zeg ik altijd. Soms gaat het wat beter, soms wat minder. Als ik het echt heel druk heb zet ik al mijn promoties uit. En als ik wat minder verkopen heb, breng ik er een paar weer tot leven.

Verzendstation van MetalRocks
Als Sharon 's middags creatief gezien wat minder geconcentreerd is, stapt ze over op computerwerk en verzenden.

Wat is het beste advies dat je aan andere Etsy verkopers kan geven?

Leer jezelf zoveel mogelijk vaardigheden aan zodat je niet op een paard hoeft te wedden. Dat doe ik mijn hele leven al. Je weet maar nooit wanneer het leven je een andere richting uit stuurt. Ik weet niet wat mijn opties waren geweest als ik niet al die verschillende vaardigheden had gehad toen mijn relatie uitging. Ik had niet veel mogelijkheden gehad. Het is altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat je van alles kan. Elke baan die ik gehad heb, is me bij mijn Etsy-onderneming van pas gekomen. Als welzijnswerker heb ik geleerd om met lastige mensen om te gaan. Als astroloog moest ik de persoonlijke motivaties van mensen zien te doorgronden. En dus, als ik nu een kribbige klant heb, begrijp ik dat ze waarschijnlijk een rotdag hebben.

Rollers om sieraden te polijsten
Met deze zwarte en blauwe rollers gaat het polijsten een stuk efficienter.

Waar ben jij als kleine ondernemer het meest trots op?

Ik ben erg trots op mijzelf. Maar weinig kunstenaars kunnen zichzelf met hun kunst onderhouden. Ik ben al mijn hele leven kunstenaar en heb nooit mijn huur volledig met zingen of astrologie kunne betalen. Etsy past goed bij me, want door het hoofdletsel dat ik bij het ongeluk heb opgelopen heb ik voor complexere taken soms wat meer tijd nodig. Ik raak makkelijk in de war van computersystemen, maar die van Etsy is gebruiksvriendelijk en er is niet zoveel onderhoud. Voor mensen met uitdagingen is dat een enorm voordeel en zorgt ervoor dat we zelfstandig kunnen zijn en, zoals in mijn geval, niet op bijstand van de overheid hoeven te steunen. Dat is wat Etsy voor mij doet. Enorm dankbaar. Van al mijn carrières en creatieve ondernemingen is dit echt mijn favoriet.

Om de minimalistische sieraden van Sharon te bekijken ga je naar MetalRocks. Om jouw verhaal in een volgende aflevering van Quit Your Day Job te krijgen, vul je dit formulier in het Verkopershandboek in.

_Wil jij ook een aanbieding voor gratis verzending in jouw shop houden? Lees meer over gratis verzending en zet een aanbieding voor gratis verzending op._

Wat vind jij geweldig aan jouw shop? Vertel het ons in de commentaren.

Avatar image for Julie Schneider Door Julie Schneider

Als Julie Schneider niet aan het schrijven of editen is, is ze bezig haar familie's woordgrappen traditie voort te zetten, met het maken van haar eigen GIFs, of het maken van plannen in haar knusse kunststudio. Blijf op de hoogte van haar projeecten op Instagram.

Leg contact met de community.

Op zoek naar een plek om vragen te delen en nieuwe gesprekken te beginnen?

Praat mee in de forums voor meer inspiratie

Bekijk meer

Nieuwste artikelen

In geval van nood: hulpmiddelen voor eigenaren van kleine ondernemingen

In geval van nood: hulpmiddelen voor eigenaren van kleine ondernemingen

Lees hoe je je onderneming kunt beschermen als een onverwachte ramp toeslaat met deze handige gids voor kunstenaars, makers en kleine ondernemers.

Marketplace Insights: lente- en zomertrends 2024

Marketplace Insights: lente- en zomertrends 2024

Bereid je shop voor op het aankomende seizoen met onze gids over trends gebaseerd op zoekgegevens van Etsy en voorspellingen uit de branche.

9 manieren om het meest te profiteren van cadeaushoppers op Etsy

9 manieren om het meest te profiteren van cadeaushoppers op Etsy

We werken hard om je nog meer te helpen verkopen door onze communiry van meer dan 90 miljoen shoppers wereldwijd almaar te laten groeien.

8 veelgestelde vragen over verwachte leverdatums op Etsy

8 veelgestelde vragen over verwachte leverdatums op Etsy

Het Etsy Shipping-team deelt inzichten over de manier waarop verwachte leverdatums worden berekend en waarom ze een belangrijk signaal zijn voor shoppers.